Scurt Istoric

Istorie Noiembrie 8, 2014

Parohia noastra se afla în localitatea Dobrovăț Moldoveni, Protopopiatul Iași III, Arhiepiscopia Iașilor, Mitropolia Moldovei și Bucovinei. Sfinți ocrotitori și ajutători ai parohiei sunt Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon (27 iulie), precum și Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil (8 noiembrie). Sfântul Pantelimon este și ocrotitorul localității Dobrovăț Moldoveni, nu doar  al bisericii noastre.

Ziua închinată lui  este  în același timp sarbatoarea satului. Același sat mai are o biserică mai veche, monument istoric, sec. XVIII, zidită de ieromonahul Pahomie, care are două hramuri: Sfântul Pantelimon și Învierea Dreptului  Lazăr, preot slujitor fiind părintele Nistor Mihail.

- Etimologie: Parohia în care  se gasește această biserică porta numele vechiului  ieromonah ctitor, anume Parohia Pahomia, iar denumirea localității Dobrovat, este pusă pe seama salutului adresat de Sfântul Ștefan cel Mare unui monah eremit: ”DOBRÂ VECER!” (Bună seara!). După alții denumirea vine de la o pădure tânără ce se găsea aici, căreia i se zicea ”DUMBRĂVĂŢ”.

Date despre construcția Bisericii, pictură, reparații capitale, reconstrucție

Primele reparații au fost efectuate în anul 1860 pe cheltuiala monahului Doroftei.

Între anii 1926-1927, în timpul preotului Rogojină, s-a înlocuit vechiul acoperiș de draniță cu o învelitoare de tablă (1926) și s-a închis pridvorul sprijinit pe patru pilaștri de lemn (1927).

În perioada 1948–1956 s-au efectuat lucrări de restaurare, care au urmărit aspectele de mai jos:

  • temelia de piatră a fost subzidită și adâncită în 1950;
  • bolta bisericii a fost complet reînnoită și catapeteasma a fost repictată în 1952;
  • pereții exteriori ai bisericii au fost căptușiți cu scândură vopsită în culoarea galbenă, pereții interiori a fost tencuiți și s-a pus o podea din lemn;
  • pereții interiori ai bisericii au fost pictați în stil neobizantin în 1953 de zugravul Constantin Nițulescu din București, în timpul păstoririi aici a preotului paroh Nicolae Isailă.

În 1975, s-a refăcut acoperișul de lemn al bisericii după proiectul lui Petrică Postelnicu.

La începutul primului deceniu al secolului al XXI-lea, în timpul preotului paroh Nistor Mihalache, s-a subzidit partea de nord a temeliei bisericii, s-a revopsit lăcașul de cult pe exterior, precum și învelitoarea de tablă.

Sfințire/resfințire: Sfințire - 1799 si resfințită la 27 august 1953 (de sărbătoarea Sf. Pantelimon, patronul bisericii) de către episcopul Teofil Herineanu al Romanului și Hușilor.